شنبه 6 مرداد 1403   07:21:18
گروه مهندسی عمران
شنبه 26 ارديبهشت 1394 معرفي گرايش سواحل، بنادر و سازه‌هاي دريايي
تعريف و هدف گرايش سواحل، بنادر و سازه‌هاي دريايي
گرايش سازه‌هاي دريايي شامل سه بخش onshore،nearshoreوoffshoreمي باشد.دربخش on shoreوnear shoreبه تحليل وطراحي سازه‌هاي ساحلي ونزديک ساحل ماننداسکله‌هاي فولادي و بتني،موج‌شکن‌ها، خطوط لوله ساحلي و همچنين تحليل جريانات رسوب،تثبيت سواحل و... پرداخته مي‌شود. دربخش offshore نيز تحليل وطراحي سازه هاي دورازساحل مانندسکوهاي نفتي،خطوط لوله کف دريا در آب هاي عميق و... مدنظر است.
درکشورهاي پيشرفته گرايش سازه هاي دريايي به سه بخش مهندسي دريا،مهندسي سواحل و مهندسي سازه‌هاي دريايي تقسيم مي شود که در کشور ما کليه اين گرايش ها تحت عنوان سازه هاي دريايي ارايه مي شود.
هدف دورۀ کارشناسي ارشد سازه‌هاي دريايي آموزش افرادي است که با شناخت کافي از اصول طراحي سازهها و نيز آشنايي با کارهاي دريايي، داراي توانايي‌هاي لازم جهت طراحي و نظارت بر اجراي پروژه هاي تخصصي اين گرايش بوده و ضمناً توان تحقيقاتي کافي جهت حل مسائلي که در اين زمينه ها با آن روبرو مي شوند را دارا باشند. اين پروژه هاي تخصصي ميتواند شامل انواع اسکله ها، موجشکن ها، سکوهاي دريايي، ديوارهاي ساحلي و تأسيسات حفاظتي سواحل، ستون هاي مهاربند و کليه تأسيسات بندري باشد.
ارتباط اين گرايش با ساير گرايش هاي کارشناسي ارشد
اين گرايش با گرايش‌هاي سازه و آب و ژئوتکني و تا حدودي سازه‌هاي هيدروليکي در ارتباط ميباشد.

دروس اصلي کارشناسي ارشد و دروس مهم مورد نياز براي اين گرايش از دورۀ کارشناسي
تعداد واحدهاي مقطع کارشناسي ارشد سازه‌هاي دريايي برابر 32 واحد است که شامل 24 واحد دروس تئوري و عملي، 2 واحد سمينار و 6 واحد پايان نامه است. دروس اصلي گرايش سازه هاي دريايي عبارتند از:
رياضيات مهندسي پيشرفته، مباني هيدروليک دريا، ديناميک سازه هاي دريايي، ژئوتکنيک دريايي و اصول طراحي سازه هاي متعارف دريايي.
همچنين برخي از دروس اختياري اين گرايش عبارتند از:
سکوهاي دريايي، طراحي بنادر، مهندسي سواحل، روش اجزاء محدود، اجراي سازه هاي دريايي و روشهاي عددي در مهندسي دريا و ...

اساتيد گروه عمران دانشگاه قم در اين گرايش
از اساتيد دانشگاه قم در گرايش سازه‌هاي دريايي مي‌توان دکتر امير عليخاني، دکتر روح‌الله اميرآبادي و دکتر رضا کماليان را نام برد.

زمينۀ فعاليت، آيندۀ شغلي و شرکت هاي عمراني مرتبط با اين گرايش
امکان ادامه تحصيل در مقطع دکتراي سازه‌هاي دريايي در داخل کشور وجود دارد. اين در حالي است که فارغ التحصيلان اين گرايش مي توانند در گرايش‌هاي سازه يا آب نيز ادامه تحصيل دهند. همچنين گرفتن بورس براي ادامه تحصيل در خارج از کشور نيز امکان پذير است. بهترين دانشگاه هاي دنيا در زمينه سازه‌هاي دريايي دانشگاه تگزاس آمريکا و دانشگاه دلف هلند مي باشند.
از جنبه آينده شغلي، سازه هاي دريايي بدليل مرتبط بودن با صنعت نفت و گاز داراي بازارکار خوبي است. فارغ التحصيلان اين گرايش، جهت تحليل و طراحي سازه هاي دريايي بايد در دفاتر مهندسين مشاور در شهر تهران مشغول بکار شوند و براي کارهاي اجرايي بايد در جنوب و يا شمال کشور مستقرشوند.